Ugrás a tartalomra

Megújul a megyei központi kórház számítógépparkja

Csaknem hatszáz – egészen pontosan ötszázhetvennyolc - új számítógép áll szolgálatba, mintegy kétszáz millió forint értékben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. A fejlesztéssel a meglévő géppark mintegy felét cserélik.  

 

Számítógép egy asztalon

 

Az intézmény az elmúlt években jelentősen fejlesztette az orvostechnikai eszközparkját és az épített infrastruktúráját, de lépést tart a modern kor kihívásaival is, a legújabb beruházás az informatika területét érinti.

Dr. Révész János főigazgató hangsúlyozta: országos léptékben is ritka az, hogy egy egészségügyi intézmény saját forrásból hajtson végre jelentősebb beruházásokat, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház az egyik ilyen kivétel. Az elmúlt négy évben a kórházban mintegy húsz milliárd forint értékben végeztek el beruházásokat, több mint ötven százalékát saját forrásból hajtották végre. A most bejelentett informatikai fejlesztést is teljes egészében saját erőből valósítják meg. Hozzátette: informatika nélkül ma már egy ekkora méretű intézmény nem tud létezni, ezért fontos az állandó fejlesztés.

Mint mondta, a kórház méretéből, nagyságából, ellátási területéből adódóan - akár gazdálkodásban, üzemeltetésben, vagy a betegellátás volumenében -, informatika nélkül gyakorlatilag nem tudnánk létezni, ezért kiemelt stratégiai pont, hogy ezen szakmai területen folyamatos fejlesztések legyenek” – tette hozzá Dr. Révész János. 

Számítógép egy asztalon

Dr. Somogyi Aliz gazdasági igazgató ismertette: bruttó 193 millió forint volt a beruházási összeg, amelyet az új számítógépekre - klaviatúrával és egérrel együtt – költöttek.

Ez még egy ekkora intézmény számára is óriási beruházást jelent, különösen saját forrásból. Elmondta: a beszerzési eljárás már 2021-ben elindult, de közbeszólt a járványhelyzet, amely miatt átmeneti alkatrészhiány lépett fel, és ez lassította a gépek leszállítását.

„Más forrásokból is beszerzésre kerül még ezen felül közel kétszáz számítógép. Mindösszesen tehát körülbelül nyolcszáz új számítógéppel bővül az informatikai eszközparkunk. A kórház gépparkja csaknem ezernyolcszáz számítógépből áll, ez azt jelenti, hogy a gépparkunk mintegy negyvennégy százalékát tudjuk lecserélni. Ötezerkétszáz alkalmazottja van az intézménynek, minden harmadik kolléga számítógéppel dolgozik, közülük minden második új számítógéppel végezheti majd a munkáját. Sőt, valójában ez egy tágabb kör, hiszen egy-egy számítógépet többen is használnak a betegellátó szervezeti egységekben. Ez egy páratlan fejlesztés az intézményünk életében” – fejtette ki a gazdasági igazgató. 

Proksch László, a kórház informatikai osztályvezetője tájékoztatott, hogy az 578 darab új Lenovo gép a legújabb, 12. generációs processzorral felszerelt, modern és a mai igényeknek tökéletesen megfelel. Nyolc-tíz éves eszközöket váltanak ki általuk, amelyek elhasználódtak, ezeket nem „adják tovább”, az idejük lejárt, elavultak. Néhány - idő közben cserélt és még használható - alkatrészt talán ki tudnak menteni, de nem ez lesz a jellemző. Egy teljes adatmentés, migrálás és törlés után leselejtezésre kerülnek, az előírások szerint.

Kapcsolódó hírek

2024-07-08

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-07-06

Európában egyedülálló módon népszerűsítő kampányt indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Magyarország egyik legnagyobb Gyermekegészségügyi Központjának (GYEK) a megismeréséhez. A Szeleta Park július 06-án - szombaton - is otthont adott a népszerű…

2024-07-02

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! A védőnői tanácsadásokat és elérhetőségeket tartalmazó táblázat a következő hivatkozásra kattintva érhető el: Védőnői tanácsadás időpontok