Ugrás a tartalomra

Nem tud aludni? - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház alvásdiagnosztikai laborjában segítenek

Újraszerveződik az alvásdiagnosztikai labor Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. A fejlesztésről Dr. Révész János főigazgató azt mondta, a 21. század stresszes életmódja nagyon sokaknak okoz alvászavart, ez egyebek mellett a munkavégzésben is problémát jelenthet. Az alvásdiagnosztika napjaink fontos részévé vált, és most már sokak rendelkezésére állhat.

Alváslabor

Hozzátette: vannak olyan munkakörök, amelyekre különösen igaz, hogy csak pihenten lehet ellátni. Ezek között említette a gépjárművezetést, a nehézgép-kezelést. Az e munkakörökben dolgozóknál szükség van alvásdiagnosztikai mérésekre.

A kórházban jelenleg két poligráf készülékkel végzik az obstruktív alvási apnoe szindróma szűrését. E kórkép gyakran húzódik meg a közúti balesetek hátterében is. A következő időszakban kiterjesztett elemzések bevezetését tervezi az intézmény, amelyek további alvászavarok kivizsgálását teszik lehetővé.

Dr. Karosi Tamás, a Fül – Orr - Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztály főorvosa kifejtette: ennek az újraszerveződésnek ideggyógyászati vonatkozásai is vannak. Kiemelte: a kapacitásbővítés azt jelenti, egyszerre négy beteg alvásdiagnosztikai vizsgálatára nyílik lehetőség: két poligráffal, és két poliszomnográffal. 

Dr. Valikovics Attila, a Stroke, Vascularis és Általános Neurológiai és Toxikológiai Osztály főorvosa kifejtette, néhány évvel ezelőtt az alvászavarok bekerültek a stroke rizikófaktorai közé. „A betegek csupán annyit érzékelnek, hogy nagyon fáradtak, így ez elég bagatell tünetnek tűnhet, ezért sokszor nem is tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget” – ismertette, hozzátéve: ezért kiemelten fontos ez a bővítés. Mint mondta, a stroke népbetegség – Magyarországon 35-40 ezer akkut stroke beteget kezelnek.

További képek a galériában találhatók.

 

Kapcsolódó hírek

2024-07-08

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-07-06

Európában egyedülálló módon népszerűsítő kampányt indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Magyarország egyik legnagyobb Gyermekegészségügyi Központjának (GYEK) a megismeréséhez. A Szeleta Park július 06-án - szombaton - is otthont adott a népszerű…

2024-07-02

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! A védőnői tanácsadásokat és elérhetőségeket tartalmazó táblázat a következő hivatkozásra kattintva érhető el: Védőnői tanácsadás időpontok