Ugrás a tartalomra

Speciális „okos” ágyak a traumatológiai osztálynak

Tíz új, beépített motorokkal mozgatható „okos” ággyal gazdagodott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház traumatológiai osztálya. A modern eszközök segítik a betegek gyógyulását és a szakdolgozók munkáját is megkönnyítik. 

betegágyak2

Az intézmény mintegy háromezerkétszáz betegággyal rendelkezik, ezeket igyekeznek folyamatosan cserélni és modernizálni. Egy évben megközelítőleg a speciális ágyak mintegy öt százaléka újul meg a kórházban. Ennek egyik állomása a mostani, amikor tíz új, modern ágy került beszerzésre, amelyekből kettőt már használnak is a traumatológiai osztályon. Az eddigi tapasztalatok pozitívak.

Dr. Révész János, az intézmény főigazgatója közölte: a betegágyak nagy igénybevételnek vannak kitéve, ráadásul ezeket az ágyakat mozgatják is, akár kórtermen belül, akár kórtermen kívül, és ezek a transzportok nyomot hagynak az ágyakon, sérüléseket szenvednek, kopnak. „Közel háromezerkétszáz ágyunk van, a cseréjükre folyamatosan törekszünk, évente az ágy állományunk nagyjából öt százalékát tudjuk kicserélni” – tájékoztatott a főigazgató.

betegágyak3

A sajtótájékoztatón elhangzott: Az új ágyak olyan oldalrácsokkal rendelkeznek, amelyek jól, stabilan illeszkednek az ágyhoz. Ezek a rácsok mozgathatóak, le lehet őket emelni. Az ágyat kellő mélységbe lehet állítani, hogy biztonságosan ki lehessen szállni belőle. Az oldalán található kezelőpanelekkel akár maga a beteg is mozgathatja a fekvőhelyet. Az új eszközök használatával az ágyban fekvő beteg pozícionálása is könnyebb, pontosabb és biztonságosabb, mint egy hagyományos ágyon.

betegágyak4

„Azért is jelentős az ágyak beszerzése, mert javítja az ellátás hatékonyságát, egyben csökkenti az ápolók leterheltségét. Nagyon sok szövődményt meg lehet előzni, hiszen a betegek pozícionálása sokkal könnyebb, pontosabb és biztonságosabb” – ismertette Vas Mónika ápolási igazgató. Hozzátette, olyan testhelyzeteket is be lehet állítani, amit egy hagyományos ággyal nem lehetne kivitelezni, vagy csak oly módon, hogy nagyon sok segédeszközt, párnát, támasztékot és újabb szakdolgozók fizikai erejét kellene igénybe venni. Az oldalrácsok pedig fokozzák a betegek biztonságát. Nem utolsó szempont, hogy a motorizált betegmozgatás jelentősen csökkenti a mozgatás miatt előálló szenvedést a frissen műtött betegeknél. 

Dr. Ungvári Gábor, a Traumatológiai Osztály osztályvezető főorvosa szerint ezek az okos, akkut ápolási ágyak megfelelő motorikával rendelkeznek, ezért nagyon megkönnyítik az ápoló személyzet mindennapi munkáját. Higiénikusak és könnyen kezelhetők. 
„A traumatológia egy nagyon összetett ellátási folyamat, amely a sérülés után a műtéti előkészítéssel kezdődik. Ezek az ágyak alkalmasak azokra a kezelésekre is, amelyekre szükség van műtét előtt. Ezekkel az ágyakkal történnek a transzportálások is a műtőbe, illetve onnan vissza. Ezután jön egy hosszabb ápolási periódus.

Kiemelte, a betegek számára nagyon fontos a műtét utáni egy-két hét, amit lábadozással töltenek. Ezekben az ágyakban ez is sokkal kényelmesebben, biztonságosabban telik majd. 

Dr. Somogyi Aliz gazdasági igazgatótól megtudtuk, hogy az új ágyakat nettó 55 millió forintért szerezték be, és azokat azonnal használatba is vették az osztályokon. A beruházásnak köszönhetően javul az ellátás hatékonysága, csökken az ápolókra, szakdolgozókra eső fizikai igénybevétel és sok szövődmény is megelőzhető.

(minap.hu)

Kapcsolódó hírek

2024-07-08

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-07-06

Európában egyedülálló módon népszerűsítő kampányt indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Magyarország egyik legnagyobb Gyermekegészségügyi Központjának (GYEK) a megismeréséhez. A Szeleta Park július 06-án - szombaton - is otthont adott a népszerű…

2024-07-02

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! A védőnői tanácsadásokat és elérhetőségeket tartalmazó táblázat a következő hivatkozásra kattintva érhető el: Védőnői tanácsadás időpontok