Ugrás a tartalomra

Konferencián találkoztak a sebészek Miskolctapolcán

Tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Sebészeti Osztálya, illetve a Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) Sebészeti Szakmák és Anaesthesiológiai Munkabizottsága a Miskolci Sebész Találkozót. A szakmai konferencián minden évben megemlékeznek Miskolc díszpolgáráról Dr. Kardos Gézáról is, a vármegyei központi kórház néhai sebész főorvosáról, valamint átadják a nevével fémjelzett díjat.

seészek találkozója2

A találkozót megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 2005-óta megrendezett sebésztalálkozónak több célja is van. Mindenekelőtt szeretnének emléket állítani a néhai Kardos Géza sebész főorvosnak, akinek munkásságáról egy előadás is elhangzik, továbbá átadják a Dr. Kardos Géza Baráti Társaság által alapított díjat is az abban az évben kiválasztott orvosnak. A másik cél, hogy a találkozón megvitassák a sebészi hivatás kihívásait, előző évek tapasztalatait, helyüket a mai világban, és bemutatkozik egy, az ország valamely kórházából meghívott sebészeti munkacsoport is. 

sebészek találkozója3

- A Miskolci Sebész Találkozó más, mint általában a szakmai kongresszusok, amelyeken általában egy adott tematika köré szerveződik a munka, és abban a témában tartanak különböző intézményekből érkező szakemberek előadásokat. Itt magát a sebész szakmát vizsgáljuk meg, az elmúlt évek tapasztalatait és nehézségeit, azt, hogy hol tartunk. Például meghallgatjuk és elemezzük egy meghívott munkacsoportnak az egész éves vagy évtizedes munkáját. Megnézzük, hogy ők miként tudnak előre lépni ebben a mai világban, és hogy alkották meg a saját jelenlegi munkacsoportjuknak a működését, majd megosztjuk a tapasztalatokat - ismertette Dr. Bűdi László a B.-A.-Z. Vármegyei Központi Kórház megbízott főigazgatója. 

Dr. Bende Sándor egyetemi tanár, a MAB Sebészeti Szakmák és Anaesthesiológiai Munkabizottsága elnöke emlékeztetett: Kardos Gézától tanultak meg mindent, gyakorlatilag az első szikevágástól kezdve, a nagy műtétekig. 

- Mi és még több orvosgeneráció az ő vezetése és befolyása alatt tanultunk és szocializálódtunk, most is büszkén vallom, hogy tőle tanultam, mert az a műtéti technika, amit ő bevezetett az szenzációs volt és most is csak magasztosan tudok róla beszélni – tette hozzá. Kiemelte a Kardos Géza Baráti Társaság által alapított emlékérmet, amelyet a Magyar Sebész Társaság hivatalos kitüntetésnek ismerte el. Ezt minden évben egy bizottság által kiválasztott kolléga kapja meg, érdemei elismeréséül. 

A Miskolci Sebész Találkozó meghívott és a Dr. Kardos Géza emlékéremmel kitüntetett vendége ebben az évben Dr. István Gábor, az Észak-Budai Szent János Centrumkórház Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa volt, akitől megtudtuk, hogy az osztályuk fő profilja a vastag- és végbélsebészet, de emellett számos más területtel is foglalkoznak, hiszen egy centrumkórház keretei között széles palettán kell biztosítaniuk az ellátásokat. A tervezett előadásaikon keresztül igyekeztek bemutatni az összes olyan területet, amellyel foglalkoznak. 

A Dr. Kardos Gézáról szóló emlékelőadásának „A szike ragyogása rivaldafényben és a lemenő nap árnyékában” címet adta, amivel szintén azt szerette volna hangsúlyozni, hogy mint minden szakmában, a sebészetben is van egy felívelő, ragyogó szakasz, amelyet óhatatlanul követ a naplemente, amikor tudni kell visszanézni az elvégzett munkára és átadni a stafétát a következő generációnak.

 

(minap.hu)

Kapcsolódó hírek

2024-07-08

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-07-06

Európában egyedülálló módon népszerűsítő kampányt indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Magyarország egyik legnagyobb Gyermekegészségügyi Központjának (GYEK) a megismeréséhez. A Szeleta Park július 06-án - szombaton - is otthont adott a népszerű…

2024-07-02

Tisztelt Betegeink! Tisztelt Hozzátartozók!   A betegellátási és kapcsolattartási rendet segíti a hozzátartozók számára biztosított telefonos elérhetőség, amelyet – már korábban a fertőzésveszély csökkentése érdekében - alakított ki az intézmény. Kórházunk célja, hogy a reguláris ellátásban…