Ugrás a tartalomra

Snoezelen Multi-Szenzoros Terápiás Szobát alakított ki a GYEK-ben a Csodalámpa

A Pro Voluntarius díjas Csodalámpa Alapítvány támogatásával létrehozott szobát hétfőn – június 24-én – adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában (GYEK). 

átadás-Csodalámpa1

A Snoezelen multi-szenzoros környezetek olyan pihentető terek, amelyek segítenek csökkenteni az izgatottságot és a szorongást, de ugyanakkor lekötik a figyelmet és örömet okoznak a felhasználónak, stimulálják a reakciókat, valamint ösztönzik a kommunikációt. A gyengéd fény, a nyugtató hang, a pihentető illatok és textúrák használatával biztosít kikapcsolódást, fejlesztést és terápiát. Ösztönzőleg hat azáltal, hogy izgalmas látványt, zenét és hangokat, élénkítő szagokat és anyagokat lehet felfedezni. 

átadás-csodalámpa2

Ez nem invazív beavatkozás, nem gyógyszer, nem műszer, ami a minimum feltételek szerint kötelező, de mégis a terápiás szoba egy rendkívüli hiánypótló beruházás a kórházban – mondta Dr. Bűdi László mb. főigazgató. A gyerekek mentális egészségére, közérzetére óriási hatással van, ugyanis a kicsik a kórházi osztályokon állandó stresszhelyzeteknek vannak kitéve, magányosnak érezhetik magukat, monotonok a napjaik – tette hozzá. Egy ilyen helyiségben megnyugodhatnak és akár kommunikatívvá is válhatnak. 

átadás-csodalámpa4

Már régóta gondolkozott ennek az új terápiás lehetőségnek a megvalósításán „kicsiben” Dr. Zahuczky Katalin osztályvezető főorvos. Mint mondta, most a közös munkának köszönhetően tényleg egy minőségi, szép szoba készülhetett el, ahol nagyon sok kis beteg érezheti majd jól magát. Ha megnyugszik a gyermek, nem stresszel, sokkal fejleszthetőbbé válik – hangsúlyozta a főorvos hozzátéve, hogy ezáltal az egyébként alkalmazott terápiáik is hatásosabbá válnak. 

- A rengeteg szín, fényhatás, tapintani való felület, a babahinta, a bebújós fotel, a tetszés szerint változtatható figurák a falon mind azt szolgálja, hogy a beteg gyermek élvezze a felfedezés örömét és nyugalmat találjon – hívta fel a figyelmet. 

átadás-csodalámpa7

A Csodalámpa Alapítványt Patzauer Éva több mint húsz éve - férjével közösen - hozta létre azzal a céllal, hogy beteg gyermekek kívánságait teljesítsék, és a megvalósult álmokkal járuljanak hozzá a gyógyító munkához – hangoztatta az alapítvány ügyvezetője.

A Snoezelen multi-szenzoros szoba létrehozása az ötlettől a megvalósításig rekord gyorsasággal készült el az osztályvezető főorvos szakmai irányítása mellett és nemcsak a kicsik, de szüleik is használhatják, ha megnyugvásra vágynak. 

- A következő kapcsolódó projekt egy játszótér lesz – jegyezte meg Patzauer Éva. 

(minap.hu)

Kapcsolódó hírek

2024-07-08

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-07-06

Európában egyedülálló módon népszerűsítő kampányt indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Magyarország egyik legnagyobb Gyermekegészségügyi Központjának (GYEK) a megismeréséhez. A Szeleta Park július 06-án - szombaton - is otthont adott a népszerű…

2024-07-02

Tisztelt Betegeink! Tisztelt Hozzátartozók!   A betegellátási és kapcsolattartási rendet segíti a hozzátartozók számára biztosított telefonos elérhetőség, amelyet – már korábban a fertőzésveszély csökkentése érdekében - alakított ki az intézmény. Kórházunk célja, hogy a reguláris ellátásban…