Ugrás a tartalomra

A stroke esetében is a megelőzés a legfontosabb

Stroke Szakdolgozói Vándorgyűlést rendezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Miskolcon. A tanácskozáson elhangzott: a halálozás terén az elmúlt néhány évben ugyan sikerült elérni bizonyos csökkenést, ennek dacára a népbetegségnek számító stroke a halálokok harmadik helyét foglalja el.

STROKE-Vándorgyűlés

A stroke gyógyításához minden diagnosztikai, illetve terápiás lehetőség adott Miskolcon, a megyei központi kórházban – hangsúlyozta Dr. Nagy Gábor orvosigazgató. Hozzátette: az intézmény nem véletlenül kapta meg a IV. Stroke Vándorgyűlés rendezésének lehetőségét.

Dr. Valikovics Attila, a Stroke, Vascularis és Általános Neurológiai és Toxikológiai Osztály főorvosa hangsúlyozta: a stroke sokirányú ellátást igénylő betegség. Az érintettek ellátása Miskolcon különösen magas színvonalon történik.

Felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára hozzáfűzve, ebben elsődleges a szakellátás feladata. Nők és férfiak esetében egyaránt jelentkezhet ez a betegség, talán a nőknél ritkábban, mert ők jobban vigyáznak magukra, rájuk inkább idős korban jellemző. A férfiaknál gyakoribb és már fiatalabb korban – 40-50 évesen is – előfordulhat. Ha nagyon fiatalon jelentkezik a kór, akkor valószínűleg genetikai háttere van – ismertette.

A megyei kórházban van az ország egyik legnagyobb stroke ellátóhelye: 130 ágy áll rendelkezésre, ebből 90 a stroke ellátást biztosítja, a másik 40 a neurológia egyéb területeit. Betegforgalom tekintetében is az egyik legnagyobbnak számít. Minden személyi és tárgyi feltétel adott: a szűrés, a gondozás és a rehabilitáció tekintetében is.

(minap.hu; boon.hu)

További képek a galériában találhatók.

Kapcsolódó hírek

2024-07-08

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-07-06

Európában egyedülálló módon népszerűsítő kampányt indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Magyarország egyik legnagyobb Gyermekegészségügyi Központjának (GYEK) a megismeréséhez. A Szeleta Park július 06-án - szombaton - is otthont adott a népszerű…

2024-07-02

Tisztelt Betegeink! Tisztelt Hozzátartozók!   A betegellátási és kapcsolattartási rendet segíti a hozzátartozók számára biztosított telefonos elérhetőség, amelyet – már korábban a fertőzésveszély csökkentése érdekében - alakított ki az intézmény. Kórházunk célja, hogy a reguláris ellátásban…